Thriller over Viaans massagraf: “Ik wil de vondst zo accuraat mogelijk opschrijven, maar de verhaallijn is fictie”

— Tekst en foto door Madelief Helmhout

Vianen • De massagraven die in 2020 bij de Hofpoort van Vianen werden ontdekt, zullen het decor zijn voor de derde thriller van Marie-José Verweij (36). De schrijfster groeide op in Vianen en vult haar dagen niet alleen als auteur, maar ook als leerkracht in het basisonderwijs en als freelance copywriter. Haar eerste boek ‘Met Onbedachte Rade’ is een razend succes en haar tweede boek ‘Geen Weg Terug’ wordt in maart 2024 uitgebracht. De publicatiedatum van het derde boek is nog een eindje weg, maar in gedachten is Marie-José nu enkel bezig met de afronding van haar derde boek over de vondst in Vianen.

In de eerste twee psychologische thrillers van Marie-José Verweij, speelt een klein meisje de hoofdrol. In het eerste boek zoekt Eef uit of zij daadwerkelijk iets te maken heeft met de dood van haar zusje Kiki, nadat zij daar haar hele kindertijd de schuld voor bij zich draagt.
In het tweede boek speelt Mila de hoofdrol. Zij wordt als tweejarig meisje ontvoerd door haar leraar.

Carrière van de grond
De twee romans betekenen het begin van de schrijfcarrière van Marie-José, die als kind al graag verhaaltjes schreef en veel tijd in de Viaanse bibliotheek doorbracht. “Mijn eerste boek ontstond toen ik één hoofdstuk over Eef voor de lol had uitgeschreven, en mijn partner en vriendinnen er meer in zagen”. Vijftien maanden later was daar ‘Met Onbedachte Rade’ en was het eerste boek een feit. Het tweede boek is geen vervolg, maar gaat over een ander klein meisje in een thriller-context en publiceert Marie-José bij een andere, grotere uitgeverij. “Ik denk dat ik over kinderen schrijf omdat ik met ze werk als leerkracht.”

Marie-José in Vianen. Foto door Madelief Helmhout

Waargebeurd maar fictie
De derde thriller van Marie-José met de werktitel ‘De opgraving’, is gebaseerd op de recente archeologische vondst in Vianen, al benadrukt Marie-José dat het verhaal absoluut fictie is. “Ik heb de archeologen die de vondst hebben opgegraven en onderzocht, waaronder April Pijpelink, de afgelopen maanden intensief gesproken om de vondst van de 82 skeletten zo accuraat mogelijk op te schrijven. Maar wel heb ik de twee archeologen andere namen gegeven, en wat de personages meemaken is compleet anders dan hoe het in de realiteit is gegaan.” In het boek graven ‘Jan’ en ‘Anouk’ de skeletten op, maar al snel blijken sommige inwoners van Vianen totaal niet blij te zijn met de vondst. En daar bovenop wordt er ook nog iets anders schokkends in de grond gevonden, naast de botten van overleden soldaten.

Historici
Naast de archeologen heeft Marie-José ook veel nieuws over de vondst mogen bijleren van Hans Kluit en Rob de Graaff van de historische vereniging van Vianen. “En dankzij de hulp van onderzoeker Raymond van Uppelschoten probeer ik het onbekende verhaal van de gevonden soldaten alsnog te vertellen en de lezer mee terug in de tijd te nemen.

Manuscript
De eerste versie van het boek is inmiddels af, op dit moment wordt het manuscript compleet proefgelezen. Wanneer het boek officieel wordt gepubliceerd, wordt pas duidelijk na de lancering van haar tweede boek begin 2024. Maar als het aan Marie-José ligt, wordt het liever eerder dan later gepubliceerd. “Ik ben zo enthousiast over dit boek. Na de proeflezing begint het herschrijven, maar daarna mag het boek wat mij betreft zou snel mogelijk de wereld in.” Een vierde thriller komt er zeker, maar over welk onderwerp dat gaat weet Marie-José nog niet. Maar één ding is zeker, een ‘zoetsappige roman’ zal het nooit worden. “Waarom ik zo graag thrillers schrijf durf ik niet te zeggen, maar misschien past het zo bij me omdat ik op Halloween geboren ben.”

Dit interview verscheen op de website van Het Kontakt, op 24 Oktober 2023.